SKARBIEC :: w skarbcu znajdziesz, to co najcenniejsze
Forum SKARBIEC Strona Główna
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

 
serniki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SKARBIEC Strona Główna -> CIASTA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mania
gryzmola
gryzmola


Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 367
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:33, 26 Maj 2006
PRZENIESIONY
Czw 17:36, 12 Lut 2009
Sernik herbaciany z galaretką

Składniki:

* 600 g serka homogenizowanego
* 3 żółtka
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 kostki masła
* 2 łyżeczki żelatyny
* aromat do ciasta
* paczka biszkoptów

Galaretka:

* 2 torebki herbaty Lipton Yellow Label
* 2 łyżki żelatyny
* łyżka cukru
* łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Dno formy wyłóż biszkoptami. Masło utrzyj, dodaj żółtka i cukier, wymieszaj z serkiem. Przygotuj żelatynę, połącz z utartą masą, wymieszaj. Na biszkoptach ułoż masę serową. Odstaw w chłodne miejsce. Zaparz herbatę w 2 szklankach wody, dodaj sok z cytryny i cukier, wymieszaj. Dodaj żelatynę. Powstałą galaretkę wylej na płaską blachę. Gdy stężeje, pokrój w kostkę. Posyp nią sernik.



Very Happy 40 minut Arrow dla 8 osób Very Happy łatwe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mania
gryzmola
gryzmola


Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 367
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:09, 12 Wrz 2006
PRZENIESIONY
Czw 17:40, 12 Lut 2009
SERNIK


Skladniki :
(spod ciasta)
200gr.maki
90gr. margaryny
125 gr. cukru
1/2 opakowania proszku do pieczenia
1 jajko

500 gr. serka homogeniz. lub o podobnej konstytencji.
1 opakowanie budyniu waniliowego
szczypta soli Smile
180 gr.cukru
3 jajka
2 lyzki oleju


sposob przygotowania:

skladniki na spod ciasta wymieszac (ugniesc ciasto) i wylozyc nim forme (26 cm ) rowniez boki.
Nastepnie 2 jajka oddzielic bialka od zoltek i z bialek ubic piane na sztywno-odstawic . Do miski wlozyc twarozek, (mieszac ) zoltka i pozostale 1 jajko, budyn ,sol, cukier, dobrze mieszajac i na sam koniec dodac ubita piane , ale bardzo ostroznie Exclamation Exclamation Exclamation
Mase wylac do formy wczesniej wylozona ciastem i piec w temp 180 st. 30 min na dolnym piekarniku i pozniej jeszcze 20 min na gornym i dolnym . Jesli nie ma takiej funkcji w piekarniku,aby grzal najpierw od dolu , a tylko gor i dol, to przykryc ciasto alufolia (blyszczyca strona do gory) i piec ok 50 min .
Po upieczeniu na przstudzone ciasto mozna posypac cukrem pudrem lub jak to woli polewe czek. Laughing





Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marcia
Uzalezniony


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 1145
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 15:32, 30 Sty 2009
PRZENIESIONY
Czw 17:41, 12 Lut 2009
Serniczek

Składniki na ciasto:
250g kilo mąki
10 dag masła
10 dag cukru pudru
1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości)
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
1,5 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
1 kg tłustego lub półtłustego, niekwaśnego twarogu
5 jajek
187gram masła (1 kostka=250 g)
1 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g )
pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego)
bakalie - wg uznania (u mnie tylko koryntki)

Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.

Twaróg zmielić dwukrotnie, zmiksować z pozostałymi składnikami, dodając pod koniec pianę z ubitych białek, delikatnie wymieszać.

Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, wyłożyć masę serową, na nią zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka .Niekiedy trzeba go piec dłuzej .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marcia
Uzalezniony


Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 1145
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:30, 11 Sty 2008
PRZENIESIONY
Czw 18:32, 12 Lut 2009
Tu kilka przepisów Nigelli Lawson


Sernikobrownies z malinami(NIGELLI)

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo)
5 jajek
110 g mąki
400 g sera kremowego (nie miałam, więc użyłam zwykłego tłustego sera, który wcześniej zmiksowałam)
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g świeżych malin (mogą być mrożone)

Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodac mąkę.
3/4 mikstury wlac do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny.
Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekłam 1 h). Studziłam w ciepłym, ale otwartym piekarniku.




Ciasto czekoladowe bez mąki

250 g ciemnej czekolady
125 g masła
6 jajek
175 g cukru
zapach pomarańczowy

Czekoladę rozpuścić w mikrofali( lub na parze) z masłem, mieszać aż się połączy, odstawić żeby przestygło.
Ubić 4 białka na sztywno dodając 100g cukru.
W drugiej misce do 4 żółtek dodać 2 całe jajka i 75g cukru , wymieszać. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę z masłem, zapach pomarańczowy lub troszkę startej skórki z pomarańczy i na koniec delikatnie pianę z białek. Dno tortownicy o średnicy ok.20-23 cm wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto, pieczemy 35-45 min w temp 180 st. po wystudzeniu ciasto powinno mieć zapadnięty środek (tak ma być) na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy grubo startą czekoladą.

Ciasteczka z batonów Mars

4 małe batoniki Mars roztopić z 50g masła .Trwa to długo, wiec trzeba cierpliwie mieszać. Dodać 70g (ok.2,5 szklanki) płatków kukurydzianych, wymieszać. Wkładać do papierowych papilotek i do lodówy, najlepiej na 1 godzinę. Zamierzam je zrobic na urodzinki Zuzi.



Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez marcia dnia Pią 20:14, 11 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SKARBIEC Strona Główna -> CIASTA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo

Template Boogie by Soso
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin