SKARBIEC :: w skarbcu znajdziesz, to co najcenniejsze
Forum SKARBIEC Strona Główna
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

 
NALESNIKI PO ROZNEMU (nie na slodko )

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SKARBIEC Strona Główna -> KUCHNIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mania
gryzmola
gryzmola


Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 367
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 23:30, 29 Maj 2006
Paróweczki w naleśnikach zapiekane




Składniki:
6 cienkich parówek
6 plastrów szynki
bułka tarta
kawałek zmrożonego masła
6 naleśników:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 jajo
1 łyżka oleju
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
sos pomidorowy na bazie beszamelu:
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
1-1,5 szklanki mleka ( lub mleka ze śmietaną )
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1-2 łyżki startego sera
1 żółtko
1 łyżeczka ostrego ketchupu
biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
sok z cytryny
1 nieduża cebula
Sposób wykonania:
1). Naleśniki: mleko mieszamy z mąką i jajem na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju ( naleśnik będzie elastyczny ). Smażymy cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie 6-8 naleśników.
2).Każdą paróweczkę zawijamy w plaster szynki i w jeszcze ciepły naleśnik ( usmażoną stroną na zewnątrz ).
3). Wykonujemy sos beszamelowy do zapiekanek zagęszczony żółtkiem i serem ( patrz: "sos beszamelowy-przepis ilustrowany").
Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Cebulkę kroimy w kostkę i surową dodajemy do sosu. Zmięknie podczas zapiekania ale pozostanie soczysta.
4). Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, układamy naleśniki z parówkami i zalewamy resztą sosu. Posypujemy bułką tartą i startym masłem.
5). Zapiekamy w piekarniku aż bułka tarta zbrązowieje ( przez 25-30 minut przy temp. 180-200°C.- zależne od piekarnika i wielkości naczynia w którym zapiekamy ).
6). Serwujemy ze świeżymi jarzynami: sałata lodowa, ogórek, pomidor, szczypior.



Smacznego.








Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mania dnia Czw 18:34, 12 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mania
gryzmola
gryzmola


Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 367
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:10, 16 Cze 2006
Nalesniki z feta i szpinakiem

Do ciasta nalesnikowego potrzebujemy:
-maka
-mleko
-szczypta soli
Do farszu potrzebujemy:
-opakowanie mrożonego szpinaku
-opakowanie sera feta
-pół głowki czosnku
-2 łyzki smietany
-pieprz
Sposób wykonania:
Smazymy nalesniki w miare cienko,na oliwe z oliwek wyciskamy czosnek a nastepnie dusimy ze szpinakiem dodajemy 2 łyzki smietany-nie solimy gdyz feta jest micni słona,mieszamy całość z serem feta i doprawiamy pieprzem tak przygotowny farsz kładziemy na nalesnika i zawijamy w dowolny sposób i ponownie smazymy na patelni, niedrogo i smacznie!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SKARBIEC Strona Główna -> KUCHNIA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo

Template Boogie by Soso
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin